A helyszín nem a Ráday utca, hanem a Neumann János, a szakács nem a Michelin-csillagos Costesé, hanem a teljesen csillagtalan és nagyon hülye nevű Tőzsde Ételfutáré. És a szerkesztőségi konyha leharcolt mikrójában melegszik az illúzióromboló műanyag tálkából kibányászott étel. Szóval iszonyú hendikeppel indul a vacsora.
Hogy aztán annyira fellelkesítsen, hogy mindenképpen meg akarjam örökíteni az utókor számára. Mert az a pisztráng (egészen pontosan Mandulás pisztráng fűszervajas párolt zöldséggel), hát az maga a tökély volt. Méltó a róla elnevezett Schubert-kvintetthez.
Az utóbbit eddig sokkal többször fogyasztottam, de mostantól minden alkalmat megragadok a névadó minél sűrűbb bekebelezésére is. Aggságomra gourmet leszek, úgy látszik. (Több pozitívumát hirtelenjében nem is tudnám felsorolni az öregkornak.)
Az emlegetett Pisztráng-ötös hat – sajnos nagyon rossz helyeken elvágott – részletben hallható a YouTube-on, viszont egészen parádés muzsikusok játszanak az 1969-es londoni felvételen: Barenboim, Perlman, Zukerman (brácsán!), Jacqueline du Pré és Zubin Mehta, aki ezúttal bőgőzik. (Az 1970-es film második részében kezdődik csak maga a kvintett – addig próbálnak és kedvesen hülyéskednek a zenészek, meg persze bemutatja őket a narrátor.)
2.: http://www.youtube.com/watch?v=k0PBUis8O50&feature=related
3.: http://www.youtube.com/watch?v=K8BslLicXms
4.: http://www.youtube.com/watch?v=w6Sg_JDoNCw&feature=related
5.: http://www.youtube.com/watch?v=19KTMFZySC4&feature=related
6.: http://www.youtube.com/watch?v=5KqdlL9efJY&feature=related
2010-03-31
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése