2010-06-26

Rózsa-füzér

Nem csak a kultúra van jó kezekben, hanem az oktatás is.
Néhány részlet Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár HVG-beli interjújából:

A hetvenes-nyolcvanas években MSZMP-tag volt, hogy iskolavezető lehessen. A kérdésre, hogy megbocsátott-e már magának e ballépéséért, így válaszol:
- Feldolgoztam, de nem tudom elfelejteni. […] nehezen éltem meg, amikor rádöbbentem, hogy tulajdonképpen kiszolgáltam az idegen hatalmat. Mentségemre szóljon, hogy a valós információktól elzárva […] fel sem fogtam az ördögi tökéllyel működtetett, hazug és manipulatív rendszer lényegét.
A rendszerváltozás után aztán visszatért a gyökerekhez. Így történt:
- Láttuk, ahogyan a kislányunk és vőlegénye értékalapra helyezik a párkapcsolatukat, és azt tanácsoltuk nekik, hogy Isten előtt kössenek házasságot. Menyegzőjük szinte misztikus pillanata bennünk is feltámasztotta a mélyen szunnyadó hitet. Ezután esküdtünk meg mi is templomban, a 25. házassági évfordulónkon. Gyermekeink voltak a tanúk. Akkor megéreztem, hazataláltam.
2003-ban aztán belépett a Fideszbe, majd
- 2006-ban Orbán Viktor elnök úr javaslatára és biztatására képviselő lettem. Ekkor hívott meg a KDNP frakciójába Semjén Zsolt úr […] A két elnök egyetértő támogatását bírva örömmel elfogadtam a hívást, hiszen a kereszténydemokratákhoz köt az értékrendem. […] Ismét csak hazataláltam.
- És hogyan kívánná ezt a harmóniát megosztani a letargikus magyar néppel?
- Az emberek többségének már attól is más a lelkiállapota, hogy érzi, nagy változások küszöbén állunk. Az, hogy megtisztul a közélet és hogy az ország vezetőit … az önzetlen haza- és emberszeretet vezérli, óriási lelki energiákat szabadít fel. […] rövidesen szét fog oszlani a letargia köde.
- Mi lesz majd az irányvonal az ön regnálása alatt? Mire számítsanak a diákok a buktatás visszaállításán és valamifajta kötelező etikatan bevezetésén túl?
- Mivel meggyőződésem, hogy az iskola a tudás gyarapításán túl a teljes ember erkölcsi, egészségre nevelésére hivatott, végre az oktatásban is helyükre kerülnek az alapértékek. Lesz rend, munka, kötelességteljesítés, de jókedv és jutalmazás is.

9 megjegyzés:

  1. Pfuj! Jobb lesz innen lelépni, ha nem akarjuk, hogy a gyerekeink is ilyenek legyenek.

    VálaszTörlés
  2. Petteri nem ért egyet azzal, hogy az előző kommentet töröljem, tulajdonképpen én sem értek egyet magammal, nem mintha a komment stílusával egyetértenék, de ha már egyszer kiengedtük és ha már eddig nem korlátoztuk a megjegyzésírást, akkor nem lehet csak úgy törölni. Azonban ha valakinek van véleménye és azt le is akarja írni, legalább használjon egy nicknevet.

    VálaszTörlés
  3. Remélem nem lesznek ilyenek a gyerekeink. Én nem amiatt menekülök. Ennek a nőnek a stílusa éppen olyan, mint imádott vezetőié. Sok éve tanítok, de kérem Hoffmann Rózsa elvtársnőt, hogy ne aggódjon az én értékrendemért. Az eddig is szilárd alapokon nyugodott,(ellentétben az övével...) s iskolánkban eddig is "rend volt, munka volt, kötelességteljesítés, de jókedv és jutalmazás is." S letargikus éppen ettől a stílustól lettem.

    VálaszTörlés
  4. Igen, most ez lesz a stílus és a trend pár évig - de hogy meddig, az attól is függ, hogy maradnak-e itthon elegen azok közül, akiknek ez nem tetszik.

    VálaszTörlés
  5. Egy kérés: ha a blog olvasói közül lenne olyan szerencsés, aki személyesen ismeri Hoffmann Rózsát, ugyan kérdezze már meg tőle, hogy mit jelent az: "értékalapra helyezik a párkapcsolatukat" - mert eddig egyetlen ismerősöm (a párkapcsolatokban legjáratosabbak sem) tudták megmondani.

    VálaszTörlés
  6. Talán azt jelenti, hogy jól kell vőlegényt választani.
    Egy szegény csóró szóba se jöhet? :-)))

    VálaszTörlés
  7. Tény, hogy látszólag nem sok értelme van, hiszen vélhetően eddig is mindenki a saját értékei szerinti társat választott. De valószínűleg ezután ezt csak a kormány (?) és/vagy a Hoffmann Rózsa értékeinek megfelelő emberrel tehetjük meg. Felteszem, lesz valami bizottság, amelyik előtt bizonyítani kell az azonos értékalapúságot (hasonló vallás, hasonló szülői háttér, elképzelések a gyerekek számáról: jó sok!, Fidesz-tagság, Makovecz-házi oltár, hasonlók). Az is kérdés, hogy vajon mi lesz a sorsuk az eddigi nem eme értékek szerint kiválasztott társaknak, és hogy vajon már születéskor meghatározzák-e, hogy ki kivel házasodhat (mert ugye vadházasságról szó sem lehet!).

    VálaszTörlés
  8. matelee írta...
    "Nem csak a kultúra van jó kezekben, hanem az oktatás is."
    jájj (nemcsak...., hanem... is)

    VálaszTörlés
  9. Nem, nem. Ez nem az az eset. Itt ugyanis arról van szó, hogy nem pusztán a kultúra, hanem stb. Ilyenkor két szóba írandó, szemben a szabvány "nemcsak ..., hanem ... is"-sel.

    VálaszTörlés

Free counter and web stats