2010-07-24

137 év hozadéka

A Monarchia és Franciaország között 1867-ben szerződés született arról, hogy elfogadják egymás pénzeit. Megkezdődött a mindkét címletet feltüntető pénzek verése. Magyarországon a körmöcbányai verde állított elő 90% aranyat tartalmazó pénzeket, 8 forint = 20 frank és 4 forint = 10 frank címletben.
Francia frank már nincs ugyan, de svájci frank és magyar forint címletet együtt feltüntető pénzeket ma is lehetne verni (a devizahitelezés, ha úgy vesszük, ennek egy változata, fémkímélőbb formája). Az érméken szereplő számokat persze sűrűn kéne cserélgetni.
A pillanatnyi helyzet szerint a következő módosítások lennének szükségesek a fenti aranyforinton:
a címer kicsit átalakítandó (de ha így maradna, az sem tűnne fel senkinek, annyira hasonlít a maihoz); a dátumot 2010-re kéne változtatni és a Királyságot Köztársaságra. (Mondom: a pillanatnyi állás szerint.) Innen kétfelé ágaznak a lehetőségek: vagy a 10 Fr felirat helyett kéne azt verni, hogy 0,0188 Fr, vagy a 4 Frt helyett azt, hogy 2120 Ft. (Ja és persze nem aranyból kéne verni, hanem sárgarézből vagy alumíniumból, mert különben többe kerülne az előállítása, mint amennyi a névértéke.)

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats