2009-12-19

Pannónia Gyógyintézet-napló

2. Szobatársak

A kórterem négyágyas, engem 12. 09-én hajnal fél háromkor tesznek a 4-es ágyra, az 1-es ágyról azonnal üdvözölnek.

1-es ágy:
- Margit néni kedves, szellemes, szórakoztató, úgy 70 körül van. Az unokáiról és az egy hónappal korábban meghalt húgáról mesél szépeket. Arra gondoltam, hogy jó lett volna, ha még marad, de szerdán délben haza is engedik (a veronait odaadom neki, elviszi a kutyájának, azt mondja)
- Kati (48) csütörtök délután jött, a jobb karját műtötték, egy BKV-buszon tört el a felkarja. Sokat dohányzik, ehhez le kell mennie a földszintre, a köntösét ilyenkor én igazgatom és kötöm meg. A férje elhalmazza finomságokkal, mivel ennyit megenni nem lehetséges, nagy részét elajándékozza a nővéreknek. A mézeskalácsból én is eszem, isteni, nem ropogós, hanem puha fajta, igen jól fűszerezve, fél dióval a közepén.

2-es ágy:
- Marika (81 éves, kéri, hogy ne nénizzük) szombat délutánig nyomja ezt az ágyat. Eredetileg neki is csak a jobb karja volt törött. Aztán a betegszállítókocsin magára hagyták, és onnan leesett, így néhány bordája is eltört a bal oldalán, minden mozdulatot nehezen visel, a gyógytornászt mégsem ússza meg, kicsit sétál, majd üldögélnie kell egy órát, de ottfelejtik, így kb. másfél óráig üldögél, míg szólunk a nővérnek, moccanni egyedül nem tud.
- Kati (73) pénteken jött be, de elszúrják a vérmintáit, ezért nem tudják megoperálni szombaton a jobb karját és vállát. Vasárnap pedig nincs műtét, hétfőig nem akarják az őrzőben tartani, hozzánk kerül tehát. Kedélyes, életvidám, és ahogy ő mondja: nagyszájú. Miután ekkor hárman vagyunk csak, és mind Katik, elnevezi a kórtermet katakombának. Telitalálatnak érzem.

3-as ágy:
- Zsuzsi (16) szerdán mehetett haza, inkább csak megfigyelésre tartották bent, elütötte egy autó, de nincs nagy baj
- Györgyi (kb. 50), csütörtök este került be, kutyasétáltatós baleset miatt a jobb hüvelykujját műtötték, szombaton délelőtt már haza is ment. Vacsorára kizárólag édességet eszik, azt mondja, túrórudiból egyszerre tízet is meg tud enni (mégis kb. csak 60 kg lehet a kb. 170 centihez)
- Zsuzsi (26) vasárnap este érkezett, hogy másnap reggel megműtsék a jobb csuklóját, a sajkacsontja tört el még júniusban, csak nem vették észre, de mivel a csuklója folyamatosan fájt, visszatért a kórházba. Ő buddhista, este hét körül meditált, majd kilenckor felolvas egy könyvből az úgynevezett köztes állapotokról (azaz bardo, erről majd még külön megemlékezünk), ez kiborított, mert már kezdtem szenderegni, de figyelnem kell arra, amit olvas, egyszerűen érdekelni kezd, és teljesen felserkentem. Különösen a halál köztes állapot izgalmas, hiszen momentán nem tudom felvenni az alvó oroszlán pózt, igaz, talán nem is halok meg még. Mindenesetre elaludni is csak órákkal később sikerül.

4-es ágy:
- én (44) dekkolok itt szerda hajnaltól hétfő délig, sokat telefonálok, és nappal sokszor alszom rövidkéket (éjszaka meg semmilyet), alapvetően türelmes vagyok vagy valami ilyesmi, ami elég fura.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats