2010-11-07

A közellenség

A Margitszigeten még nem kezdték el az avar összegyűjtését. Ott ez - ha mégoly leharcolt gépekkel is, de - valóban gyűjtést jelent: a büdös és zajos traktorok avargyűjtő utánfutót vontatnak. Ennek van értelme, habár az ezzel járó hang és szag nehezen elviselhető.
A város más pontjain azonban - így például a Millenáris parkban -, nem gyűjtik, hanem fújják az avart. Persze a lombfúvás is történhetne értelmesen, például a kavicsos járdákat lehetne a lehullott levelektől megszabadítani így (míg egyéb járdán - természetesen - arra alkalmas seprű a megoldás).


A lombfúvónak gyepen történő használata azonban nem egyéb, mint zaj- és levegőszennyezés, valamint energiapocsékolás, hiszen a fák alatti avarszőnyeg roppant könnyen fölszedhető lombgereblye segítségével.
Na de azt már nem! Íme, egy hirdetés, hogy miért nem:
És lássuk, mit ír az Ezermester: "az utóbbi 4-5 évben váltak divatossá a lombszívók, amelyek segítségével - a seprőt és lombgereblyét kiszorítva - gépi erővel takaríthatjuk el a lehullott avart", persze meg kell jegyezni, hogy az Ezermester lombSZÍVÓról ír, aminek szintén van értelme, habár használata közben mindent beborít a por, ez az ára annak, hogy az avart eleve zsákba gyűjthetjük, és e gyűjtés közben meg is daráljuk az avart. Ellenben lombfúvót kavicsos/murvás járdán kívül bárhol máshol használni szimplán bunkóság (és talán azért oly népszerű, mert valami macsóság-érzést kölcsönözhet a használójának).


De ha már úgyis olyan nagy a jogszabály-alkotási furor, javasolnám a robbanómotoros lombfúvók használatának betiltását a gyepes, füves területeken, illetve másik kedvencemnek, a motoros fűkaszának járdán (!) történő használatát is szankcionáltatnám. (Járdai fűkaszalengetést szintén a Millenáris parkban volt szerencsém látni: seprű helyett ezzel próbálták egy helyre terelni a fűnyírás után a járdára került füvet.) Egy ilyen szabállyal legalább lenne egy vitathatatlanul emberbarát húzásuk is a fiúknak.

3 megjegyzés:

  1. A YouTube-ot elnézve pk nincs egyedül a tiltakozásával. Igaz, hogy a magyar nyelvű videók között csak termékpromóciókat találtam, de a "leaf blower"-re keresve mást is. Van, aki csendesen, mintegy beletörődőn, szelíd muzsikával, más környezetvédelmi érvekkel és szájbarágó dramatizálással megtámogatva, megint más kevésbé finom szavakkal és megcountrysítva fejezi ki a véleményét: no leaf blower!

    VálaszTörlés
  2. Igen, magyar nyelvű oldalakon jobbára csak termékismertetők, reklámok vannak róla. Egyelőre. De bízom benne, hogy lesz majd ellene szóló propaganda is, felőlem akár szájbarágós is lehet, mert most még pont ennyire suttyó módon használják ezt a vacakot.

    VálaszTörlés
  3. matelee írta...
    A gereblye múlt idő? Milyen "ragzás" szerint? Husqvarna-hirdetés semmi konkrétum, egy merő kamu az egész: remélem, aki kitalálta minden reggel szembe köpi magát a tükör előtt.

    VálaszTörlés

Free counter and web stats